De Agile Zomer periode. tijd om te vieren.

In de zomer is het vaak zo dat de meeste iteraties (sprints) minder userstories bevatten omdat veel van de beschikbare skills die nodig zijn in het team er niet zijn i.v.m vakantie. Echter kunnen we deze zomerperiode ook aangrijpen om bijvoorbeeld terug te kijken over een wat langere periode dan een sprint van 2 weken.

De zomer periode is ook het moment dat je een half jaar verder bent en dus een mooi moment om te reflecteren. Kortom, dit is het ideale moment om eens te kijken naar alle tot nu toe uitgevoerde verbeteringen, die vanuit de retrospective sessies zijn voortgekomen, de revu te laten passeren.

Een goede ScrumMaster heeft in Retrospective Notities precies vastgelegd wat de aandachtspunten uit de retrospective ceremonies waren en welke acties daarop zijn genomen door het agile scrum team.

Voorbeelden:

voorbeeld 1:
in het begin van het jaar is tijdens 1 van de retrospective sessies afgesproken dat men meer automatisch wilde gaan testen. De doelstelling die het team voor zichzelf had opgegeven om minstens 10 unit tests die nu nog handmatig moeten gebeuren te automatiseren. Vraag is nu er een half jaar voorbij is of deze 10 automatische tests er ook daadwerkelijk zijn.

voorbeeld 2:
Een team heeft te maken met bugs en verstoringen die via de support afdeling dagelijks binnenkomen. Voor het oplossen van de bugs/verstoringen heeft men een vast aantal punten in de sprint (iteratie) genomen om deze bugs/verstoringen op te lossen. Men kan nu kijken of het aantal verstoringen is afgenomen. Zijn er meer bugs/verstoringen waardoor het team steeds een grotere buffer moest nemen en men minder toekwam aan het opleveren van nieuwe functionaliteit dan valt te overwegen om dit bij een dedicated team onder te brengen die alleen verstoringen/bugs oplost.

In de zomerperiode kun je de ceremonies ook eens op een andere plek doen. Ik heb wel eens een scrum team meegemaakt die hun Demo en Retrospective sessies en dailystandup buiten voor de ingang van het kantoor hielden. Dit was ook mogelijk omdat er een mooi plein met veel ruimte was.
Men kan ook overwegen om deze te houden op een mooie zomerse plek zoals een strandtent (Scheveningen, Kijkduin, Zandvoort, Noordwijk, etc). Bij sommige meetings werd er bijvoorbeeld op ijs getrakteerd. Het team maar ook de stakeholders die bij deze zomer meetings aanwezig waren vonden dit gaaf om mee te maken.

Welke prestaties hebben teams het afgelopen half jaar geleverd? Is het wellicht ook een goed idee om deze medewerkers te erkennen? Een goed voorbeeld zijn de kudo cards of golden plates, etc. Vier de mooie momenten en succesverhalen.

(geinspireerd door de nieuwsbrief van Mike Cohn)