Splitsen van User Stories

Onlangs ben ik als Agile coach ingehuurd bij een organisatie die verantwoordelijk is voor energietransport.

Ik help hun bij het vorm geven van hun User Stories. Daarnaast begeleid ik ook de implementatie van het Agile Framework binnen deze organisatie.

1080505_10151884874958777_907752693_n

Een Userstory is altijd op een bepaalde manier geformuleerd. Zie hier onder.

Als (rol) wil ik (specifiek item) zodat(benefit) en voldoet aan (criteria)

Voorbeeld Userstory:

Een Userstory ziet er bijvoorbeeld als volgt uit:

Als een gebruiker wil ik vliegtuig vluchten kunnen vinden op vertrekdatum en aankomstdatum zodat ik de reis van tevoren kan inplannen

criteria kunnen bijvoorbeeld zijn:
als n dagen tussen datum x en datum y
als een weekend in December
als +/- dagen of datum x en datum y

Met name het kleiner maken van de userstories is voor de meeste Agile Scrum teams vooral in het begin een behoorlijke uitdaging. Ik gebruik hier vrij veel de INVEST methode voor, waarbij de userstories getoetst worden op een aantal kenmerken. Independent, Negotiable, Valuable, Estimable, Small en Testable.

Wat ik dan meestal doe in een workshop is eerst de doelstelling helder te krijgen (dus op EPIC level) en daarna de feautures samen met de groep vorm geving.

Natuurlijk moet tijdens het vormen van de userstories niet in het HOE gedacht worden. De features die gevormd moeten worden zijn nog steeds een antwoord op “WAT”. Dus wat is er nodig om de doelstellingen op EPIC niveau te behalen.

Wat ik veelal gebruik is een sheet van Richard Lawrence. Deze heb ik onlangs vertaald in het Nederlands.

Je kunt dit template hier downloaden.

Als de backlog gevuld is met userstories dan dien je ook goed te kijken naar bijvoorbeeld de echte waarde die de userstories opleveren.

MoSCoW methode
De allerbelangrijkste userstories zijn namelijk MUST haves, ook zijn er iets minder belangrijke stories die we zouden kunnen betitelen als SHOULD en COULD haves. De laatste categorie valt onder de WONT haves. Deze stories zouden de allerlaagste prioriteit moeten hebben of zelfs worden afgevoerd om dat deze stories nauwelijks tot geen waarde vertegenwoordigen.